Εργαστήριο Ανοιχτων τεχνολογιων & Καινοτομιας

Δείτε εδώ το hashtag στο twitter


"Αυτο-οργανούμενα Περιβάλλοντα Μάθησης" (SOLE's)

Τα αυτοοργανούμενα περιβάλλοντα μάθησης (Self-Organised Learning Environments, SOLE's) είναι μία προσέγγιση της ενεργής διαδικασίας της μάθησης που ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Συνδυάζει μία μικρή ομάδα μαθητών (τέσσερα, συνήθως, παιδιά), έναν υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, τον απαραίτητο χρόνο -και την αναγκαία αυτονομία- για έρευνα και παραγωγή γνώσης και μία σημαντική και ενδιαφέρουσα ερώτηση που θα θέσει την διαδικασία σε κίνηση.
Δείτε εδώ τον ιστότοπο του προγράμματος.


Ένα εργαστήριο LTSP

LTSP

Το LTSP εργαστήριο έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα, όπου το 58,8% των σχολικών εργαστηρίων ηλεκτρονικών υπολογιστών λειτουργεί βασισμένο σ' αυτό. Τι είναι το LTSP; Είναι μια εγκατάσταση βασισμένη σε έναν υπολογιστή-server και πολλούς υπολογιστές-πελάτες (clients). Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η χρήση ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα (Linux), η ταχύτητα εγκατάστασης και συντήρησης και η οικονομία, δεδομένου ότι παλιοί υπολογιστές χωρίς σκληρό δίσκο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πελάτες. Δείτε εδώ την σελίδα του ΕΛ/ΛΑΚ και την σελίδα του LTSP.org Δείτε εδώ την Εισήγηση-μελέτη της Ομάδας Εργασίας Ανοιχτού Λογισμικού Περιεχομένου και Εξοπλισμού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


The Raspberry pi project

Το Rapberry pi είναι ένας υπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και κοστίζει μόλις 35€ (στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί στην Ελλάδα κοστίζει 45). Κατ' αρχήν, φτιάχτηκε σαν ένα φτηνό σύστημαπου θα χρησιμοποιούνταν από παιδιά με σκοπό την επαναπροσέγγιση των βασικών δεξιοτήτων στην πληροφορική. Στην έκδοση 2, με τετραπύρηνο επεξεργαστή και 1Gb μνήμης RAM, το Rasperry pi μπορεί πια να σταθεί σαν υπολογιστής -σταθμός εργασίας σε 'ενα σχολικό εργαστήριο.

Σε αυτήν ακριβώς την συσκευή βασίζεται το εργαστήριο ανοιχτών τεχνολογιών και καινοτομίας του σχολείου μας που βρίσκεται υπό κατασκευή.

LTSP

Εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής

Το To #Εργαστήριο_Εκπαιδευτικής_Ρομποτικής του σχολείου μας έχει ήδη κατασκευαστεί και λειτουργήσει καθ' όλο το δεύτερο μισό της σχολικής χρονιάς 2017-2018. Για τη νέα σχολική χρονιά προγραμματίζουμε την επέκταση και ενίσχυσή του.
Δείτε εδώ την πρόταση για την συνολική ανάπτυξη του σχολείου.

Δείτε τα νέα μας στο ανάλογο hashtag του Twitter.

LTSP

ΕΣΠΑ

  • SOLE's

    Τα Αυτο-Οργανούμενα Περιβάλλοντα Μάθησης είναι σταθμοί εργασίας για τέσσερις μαθητές που έχουν πρόσβαση στο internet και έναν επεξεργαστή κειμένου. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σταθμού εργασίας δεν χρειάζεται να είναι πολύ υψηλά...

    Read More »

  • Pinet

    To pinet είναι ένα σύστημα LTSP (Linux Terminal-Server Project) που επιτρέπει την χρήση των Raspberry pi's σε ένα σχολικό εργαστήριο υπολογιστών με ελάχιστο κόπο. Δείτε το εδώ

    Read More »